Tuesday, April 28, 2015

Asam Pedas Melaka yow!!!

Assalamualaikum n Selamat pagiiiiiiiiiiiiiii..

Dah lama x mkn asam pedas melaka.. huhuhuhu... Sbb da lame x gi melaka. Asyik dok terbayang2 asam pedas kat Hajjah Mona tu. Perghhhhhhhhh... Kecur ayaq liur. Gigih cari resepi tau n igt2 kan balik mcmane mak angkat kat melaka tu masak asam pedas. Teringin pny pasal. Hahahaha..

Nak dijadikan cerita, aritu singgah kedai runcit kat rumah tu nk beli lauk nk msk.. Nmpk ikan tenggiri fresh stgh ekor. Nyum2.. Dpt plak bhgn kepala. Mmg favourite husband tu kepala ikan. Terus beli n set dlm kepala "asam pedas melaka" asam pedas melaka". Kemarok!!!!

Da sampai umah, yang konon nya nak masak tu tetiba baru teringat, kat umah xde air weiiiiiiii... SAJ tgh betulkan paip. Kecewa!!! Terus simpan dlm fridge. Esoknya tny org kat umah air da ade lom, sekali diorg kata da ade. Yes!!!! terus suruh keluarkan ikan.. Telan2 air lior membayangkan asam pedas ni. Balik kerja terus kelentang kelentung...





Tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!



Forgive me for the rupa ikan yang x berapa hensem tu ye.
Den lupo nk buang muncong seksi beliau...



Penambah rasa.



Sayur favourite kalau ade asam pedas..





Okay, husband kata passed! Yeayyyyyy... Alhamdulillah.. I share resepi nak x? hihihihi... Alaaaa, sukati la. Nak share jgak walaupon i sorg je yg baru nak masak asam pedas melaka ni. Lalalalala..

Resepi Asam Pedas Melaka

Bahan-bahan
Ikan (i guna ikan tenggiri - 1 kepala n 3 kpg isi)
Bawang besar - 1 labu*
Bawang kecil - 5 ulas*
Bawang putih - 3 ulas*
Buah keras - 3 biji*
Halia - sebesar ibu jari*
Kunyit hidup - sebesar ibu jari*
Belacan - ikut suka*
Lada hitam - 1 sudu besar*
(kisar semua bahan bertanda *)
Serai - 2 btg di titik
Cili kering kisar - 4 sudu besar atau lebih ikut citarasa
Asam jawa - ikut citarasa
Asam keping - 2 keping
Daun kesom
Daun kunyit - 2 helai (di mayang mcm bunga rampai tp lebar2)
Daun limau purut - 4 helai
Bunga kantan - 1 dibelah 4
Bendi 
Garam

Cara-cara masak
- Panaskan minyak dan tumis semua bahan kisar. Masak lama sikit sebab ada belacan mentah kan. Campakkan sekali serai. Agak2 da okay masukkan lada boh (i masuk lambat sbb guna lada boh yg da siap blend n masak keringkan). Bila da terbit minyak n bahan dah nampak masak, masukkan air asam jawa (husband suka asam pedas yg pedas n masam so mmg letak asam jawa tu lebih).

-Bila kuah da mendidih baru masukkan ikan, daun kesom, daun kunyit n daun limau purut. Campakkan sekali garam, bunga kantan n asam keping. Agak2 da masak, masukkan bendi, biarkan mendidih sikit dan padam api. Jangan masak bendi lame2, nti lembik sangat. Siap!!


Makan plak ngan sayur taugeh, telur masin n telur dadar.. perghhhhhhhhhhhhhh... bertambah makan.
Now teringat lagi. Cehhh.... Nak pki ayam plak la. hihihihi



2 comments:

  1. haaaa... tu dia punya kemaruk nak masak. kita pun kalau dah teringin sesuatu tu lbh kurang cam tulaa kemaruknya... hahaha

    ReplyDelete